Dubtes La Família Hort

Estes fitxes es queden en l’hort indefinidament una vegada comprades. En cada ronda, pots donar-los UNA VEGADA aigua i menjar per a que t’aporten un o dos punts d’experiència. Però no és obligatori fer-ho. A més, pots triar quin cultiu vols que la gallina o la cabra es “mengen”. Diversos animals no poden menjar-se el mateix cultiu de l’hort. Vegem un exemple: Ramiro ha comprat una cabra. Durant la fase de reg, col·loca un comptador d’aigua sobre la fitxa de la cabra. Després, en la fase de venda, Ramiro retorna al mercat el comptador d’aigua usat i una fitxa d’un rave completament regat. Esta acció li proporciona dos punts d’experiència, però no rep les monedes corresponents al rave, ja que la cabra se l’ha menjat.

Per tal d’evitar confusions en algunes situacions, l’ordre de venda adequat és el següent:

  1. Cultius que es venen a canvi de monedes. Pomer i abella.
  2. Flors, gallina i cabra (aporten punts d’experiència).

Sí, no es pot vendre cap cultiu que no tinga totes les caselles d’aigua amb comptadors d’aigua. I quan ja estan completament regats és obligatori vendre’ls.

Vegem un exemple. “Al final de la partida, Laura té 10 punts en el registre i 12 monedes. Enric té 11 punts en el registre i 9 monedes. Laurà tindrà 10 + 2 punts, (12 en total) i 2 monedes sense transformar. Enric tindrà 11+1 punt (12 en total) i 4 monedes sense transformar. Com que han empatat a 12 punts, guanya Enric, perquè té 4 monedes sense transformar i Laura només en té 2.

Es tornen al mercat, cara amunt (al centre de la taula), amb la resta de fitxes que estiguen al mercat. Podran tornar-se a comprar en la ronda següent.

Les fitxes no comprades es queden en el mercat, al centre de la taula, i es podran comprar en les rondes següents. Així, en cada ronda del joc que passe hi haurà més fitxes disponibles i menys en la pila.

Si tens 2 abelles, només necessites que hi haja una flor en el teu hort per poder cobrar les monedes que produïxen les 2 abelles. En total cobraràs 4 monedes per ronda!

El compostador de cucs aporta un comptador d’adob extra al jugador que el té en el seu hort en cada fase d’adob. Este comptador extra es pot usar en el seus propis cultius, independentment de quina ronda s’estiga jugant. A més, el compostador permet acumular adob que no es vulga utilitzar en eixe moment per a usar-lo en rondes següents. Però tingues en compte que en les rondes de sol, pluja i sol i núvol els jugadors estan obligats a posar un comptador d’adob en un hort rival i eixe adob mai podrà guardar-se al compostador.

Esta situació no hauria de ser habitual. En primer lloc revisa les normes i les preguntes d’esta secció per a comprovar que estàs jugant correctament. Si s’han acabat els comptadors d’aigua perquè algú ha acumulat molta aigua en el pou (més de 4 comptadors), torna a la banca tanta aigua en el pou com siga necessari per a seguir jugant i apunta en un paper els comptadors d’aigua que eixe jugador té de més en el pou. Exemple: Xavi té 12 comptadors d’aigua en el pou i, en una partida de 4 jugadors, en la ronda 4 s’han acabat els comptadors d’aigua de la banca. Xavi torna 8 comptadors d’aigua a la banca i la partida continua sense problemes. Xavi apunta que té +8 comptadors d’aigua al pou per si fora necessari eixa informació per a resoldre un desempat o per si Xavi necessitara utilitzar eixos comptadors d’aigua en algun moment per regar els seus cultius.

No, totes les habilitats dels nets s’usen només una vegada per ronda en el moment indicat. Per exemple, Pau Hort pot comprar o vendre només un punt d’experiència per ronda.